Öppet brev till Linda Skugge

Linda Skugge skrev en krönika i Expressen och pratar om den dårliga föräldraförsäkringen och visst det är säkert mycket man kan göra för att förbättra föräldraförsäkringen och hela dagisordningen i Sverige för att den ska gynna de som behöver den mest, unga, studenter, låginkomsttagare och långtidssjukskrivna. Men att som du föreslå en föräldraförsäkring med motprestation är helt absurt. Vem ska passa barnen när mamman pluggar eller jobbar?? Och varför behöver man föräldraförsäkring om man ändå jobbar då får man ju lön. Det kommer ju bara leda till att barnen börjar ännu tidigare på dagis för helt ärligt hur många har arbeten där de kan ta med sig barnen. Det funkar säkert jättebra när man är frilansande journalist, men för en vanlig ekonom är det svårt att hantera skrikande barn och kundbesök samtidigt. För att inte tala om skrikande barn på en föreläsning på våra högskolor eller universitet. Alltså måste man lämna bort barnen för att kunna jobba eller studera för att få föräldraförsäkringen. Jag trodde föräldraförsäkring var en ersättning från staten för att man jobbade i hemmet med att uppfostra nästa generation. Om man gör det på dagis kallas det arbete så varför gör det inte det i hemmet??

Du undrar vad vi gör hemma, jo vi lagar näringsrik mat tillsammans med våra barn, vi leker med dem, pysslar med dem, lär de att baka, pussla, spela spel, städa, lär de färger, siffror och bokstäver. Vi visar med våra egna liv som föredömen hur man kan prioritera i sitt liv och välja det man själv tycker är viktigt även om inte alla andra tycker så, vi lär de att stå på sig och stå upp för sig själva och sina åsikter. Vi lär de rätt och fel, moral och värderingar. Vi lär de respekt, lydnad och alla människors lika värde oavsett vem de är och vad de gör. Vi undervisar våra barn i integritet, frimodighet, styrka, medmänsklighet och omtanke. Att sätta andra före sig själv och att alltid hjälpa till där man kan. Vi lär våra barn att se positivt på livet, att aldrig ge upp och visar de att ingenting är omöjligt för de. De kan göra och åstadkomma precis vad de vill.
Vi sitter INTE på café och latar oss hela dagen, av någon konstig anledning har inget av mina barn insett myset med att sitta still på en stol och dricka kaffe i fyra timmar. Dagis är bra för de som vill jobba eller inte har möjligheten att vara hemma med sina barn, men det måste också finnas en möjlighet för oss som vill vara hemma med våra barn. Du säger att det provoserar dig att en mamma för 80% av sin intäkt i föräldraförsäkring under första året och att du som arbetar är med och finansierar detta. Men visste du att varje barn som går på dagis kostar staten ungefär 100 000 kronor om året och om man måste jobba för att för att få ut föräldrapenning så kommer staten att behöva betala för båda dagis och föräldrapenning samtigt det blir ännu dyrare för dig som skattebetalare. Dessutom kommer det att leda till att barn börjar ännu tidigare på dagis och jag tror inte att små barn mår bra av att vara på dagis i många timmar när de är små. Små barn mår inte bra i stora grupper med få vuxna.
Barn behöver sina föräldrar, de behöver uppmärksamhet och tid i mängder. Kvalitetstid i all ära, men det barn behöver är kvantitetstid med sina föräldrar. Att veta att mamma har tid för mig när jag behöver henne, hon är alltid nära och hon är inte för stressad för att lyssna på mig.
Vi kan inte ha en föräldraförsäkring som kräver motprestation i form av jobb eller studier. Tänk på barnen och låt de få ha sina föräldrar hemma hos sig!

Kommentarer
Postat av: Gabrielle

Mycket sant, bra skrivet! har du skickat det till Linda Skugge? Om inte borde du verkligen göra det, folk behöver veta att det finns de som tycker annorlunda! Kram

2007-06-23 @ 22:35:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0