Eller jag bara hittar på

Lördag kväll hade vi mys med Jennifer, vi pusslade och spelade spel efter att Rasmus hade lagt sig. Hon var på superhumör och busade och skrattade. Till slut var det läggdags även för henne och hon gick lydigt och utan problem med sin pappa för att sova. Efter att tänderna var borstade och pappan hade tvingat igenom ett toabesök som enligt tjejen var helt onödigt hoppade hon i säng. Godnattbön och obligatorisk sång och sen skulle pappa gå ut. 
"Pappa jag höver kissa"
"Men Jennifer vi har precis varit och kissat. Är du säker på att du måste kissa eller hittar du bara på?"
"Eller jag bara hittar på"


Igår åt vi den valiga korvstroganoven med ris som vi brukar göra. (Den kommer från kokboken Mat för barn och deras föräldrar från Prisma förlag) Båda barnen åt som vanligt med god aptit, det är en enkel och supergod korvstroganov men ett litet minus för att det blir ganska lite sås om man följer receptet så det gäller att dryga ut såsen lite.

Lillkillen har njutit av två och en halv dag plus hela torsdag kväll med pappa och har varit glad, pigg, mysig och superbusig hela helgen och pratat hela tiden. "Pappa" är det ordet han använder mest, vare sig pappan jobbar eller är hemma. Annars säger han "dyne" till sitt lilla täcke som han har börjat släpa med sig överallt. Dyne och tumme så är allt mysigt. "Sätt dig ned" kan han också säga och använder det varje gång han vill ner på golvet. "Ta denne" säger han också, så han har börjat prata ganska mycket, ganska fort vilket är superroligt. Nu har vi ingen bebis längre utan en liten småbarnspojke som busar med och charmar alla han träffar. Efter mötet igår lyckades han smita ut genom dörren med sitt täcke tillsammans med nån annan utan att de märkte det. Som tur var hittade Morgan honom nån minut senare där han vandrade runt på parkeringen och kom in med honom. En riktig liten buse. 


Stora barn

Jaha ja så har vi fått stora barn också. Hur fort gick det här egentligen. Efter en slömorgon har Rasmus äntligen somnat och vi andra ligger och läser i sängen. Halv tio kommer grannungarna och plingar på dörren. Efter lite panik springer Daniel ner, han har i alla fall shorts och t-shirt även om han inte har dushat. "vill Jennifer komma ut och leka?" snabbt fram med lite kläder, jaha ja ni vill gunga men då får ni vänta lite för vi måste dusha innan vi kan komma ut och leka.
Hallå!! Vi har små barn hemma, inte stora ungar med kompisar som ränner ner dörrarna på lördags morgnarna eller har vi? Uppenbarligen har vi det, men hur fort gick tiden egentligen. Hon är ju så liten, kan de här små liven plinga på hos kompisar själva? Det är väl bara att vänja sig, upp coh dusha tidigt även på lördagar nu när man har stora barn med egna små kompisar hemma.

Sony Eriksson z520i

Igår var Jennifer tillbaka i parken efter en vecka hemma, glad och lycklig konstaterade hon att barnen hade varit snälla med henne idag och hon hade grävt och gungat. Till hennes stora lycka var hennes pappa hemma och hon skrattade och busade i en två timmar, överlycklig över lite pappa uppmärksamhet och bus.
Vi avslutade kvällen med lyxig tacopaj och varm fruktsallad med vit choklad från viktväktarnas familjekokbok nr 2. Otroligt gott, Jennifer åt mängder både av pajen eller brödet som hon kallade det och frukten, melon, kiwi, äpple och banan, hon bara vräkte i sig. Hallonen däremot tyckte hon var lite sura.
Tidigare i veckan åt vi nåt som het "goda köttfärssåsen" från Pastaboken (viktväktarna), men den var så stark att både jag och jennifer hade jätteproblem att äta. Rasmus däremot vräkte i sig en hel portion, men jag tror ändå att jag gör min vanliga köttfärssås nästa gång. Däremot åt vi nån jättegod parmesanostpanerad fisk (Pastaboken igen) en annan dag, det var supergott och pasta blandat med morötter och squash var faktiskt gott, det gör vi nog fler gånger.

Igår fick jag min nya telefon, superkul. Så nu har jag fotat barnen och Daniel och spelat in roliga små filmer med dem. Den är superläcker, riktigt roligt med en fräck telefon. Sony Eriksson z520i.

Underbara Jennifer

"Mamma, Gud har köpt mine öynene"
"Ja, Gud har skapt dine öyne"
"Ja, jag hade ingen öynene så ropte jag GUD!! så ordnet han öynene på mig"

lite update

Nu har jag missat att skriva i några dagar eftersom jag har varit så trött på kvällarna när barnen har lagt sig. De mår fortfarande lite upp och ner fast det börjar bli mer upp nu så det är skönt. Men för alla som med spänningen väntar på uppföljningen på matfronten ska jag meddela att vi har varit duktiga hela veckan. I söndags gjorde vi Färsbiffar m chilitapenade (Pastaboken från viktväktarna s 64), supergoda färsbiffar, "vanlig" pasta sa Daniel men helt vanlig var den inte, lite kryddor och hackade tomater var nerblandade i pastan. Igår åt vi baconsallad. Receptet finns på baksidan av Uncle Bens snabbris, i alla fall här i Norge. Det var en superrolig variant på risotto. Eftersom man rörde ner majonäs och creme fraiche i riset blev det inte så torrt. Till och med Jennifer åt ett par tuggor, vilket var ganska mycket med tanke på hur lite hon har ätit i helgen.

Idag gjorde vi Kycklingfyllda pitabröd. Rasmus åt mängder och även Daniel sa att han tyckte om det tills han klurade ut att en av kryddorna var curry, men så farligt kan det itne har varit ändå för han åt ett helt pitabröd till. Lök, kyckling och äpple, lite rolig annorlunda ingrediens och massa kryddor, hacka sallad och tomat, häll över lite yoghurt. Färdigt på en kvart även för oss som precis kom hem efter att ha storhandlat/jobbat. Daniel kom hem i tid idag, kanske för att vi valde att storhandla lagom tills han skulle sluta och kunde få skjuts hem. Lite svårt att stanna kvar när hela familjen står och väntar på dig. Till dessert åt vi jordgubbar med grädde, supergott. Rasmus vräkte i sig sina.

Annars har vi mest varit ute och njutit av värdret eftersom Jennifer har orkat det i portioner idag. 

sova, sova och åter sova

Jennifer har varit sjuk idag, hon vaknade i natt med diarré och feber. Upp och byta lakan och duscha försöka sova, upp igen, sova lite mer och upp igen.... hela natten. Vid tio började hon tokspy när hon satt på toaletten så det var bara att skura hela badrumsgolvet. Som tur är så har hon och Rasmus sovit väldigt mycket idag så det har blivit lite lugnt i alla fall. Och efter tio satte jag på henne blöja för att slippa tvätta fler trosor och hon slutade spy. Så minskade lakanbytet och skurning drastiskt. Det var superskönt. Vid tre vaknade och sa att hon var hungrig och ville gå ut. Efter att ha ätit en kvarts macka och behållt den fick hon gå ut. Glad i hågen gick hon ner trappan och öppnade ytterdörren, men hon kom aldrig ner för nästa trappa. Hon bara stod där och tittade på alla som var ute och efter en kvart kom hon in igen och sjönk ihop på soffan. Nu sover de äntligen båda två och Daniel kom till slut hem från jobbet efter flera timmars övertid.

Som tur är gjorde vi kall sallad idag - pastasallad med linser och kyckling (Pastaboken från viktväktarna s 42) så då gjorde det ignet att Daniel inte kom hem i tid. Jag tror att jag överkokade linserna, det stod fem - tio minuter på paketet och de kokade i sju, men de blev så torra och mjöliga. Annars var det gott. Lite kul med andra ingredienser än det vi brukar ha i pastasalladen. Om jag lyckas koka linserna rätt nästa gång så det blir det nog inte så mjöligt heller. Så absolut en kul variant på pastasallad. Jag hade inte i salladslökarna heller för det hittade jag inte i affärerna här. De är inte lika duktiga på en massa olika typer grönsaker som i Sverige, mera standard men jag får leta lite mer så hittar jag kanske det till nästa gång.

Meny 2 - Filé på broccolibädd

Haha lite lätt stolt måste jag påpeka att jag fast vi var sena med middagen och alla var hungriga inte tillgrep snabbmat utan följde veckomenyn. Filé på broccolibädd, det låter otroligt gott särskilt som vi är en riktigt broccoliälskande familj. Denna rätt var till och med enkel att göra. Koka ris, Bryn fläskfilén, låt broccolin svälla ett par minuter och rör ihop såsen. Broccolin på botten av en ugnsfast from, köttet ovanpå och sås över alltihopa, in i ugnen i fem minuter. Det hela ska enligt receptet ta 20 minuter och för alla med en fungerande spis med 4 plattor så gör det säkert det också. Men min lilla spis har bara två fungerande plattor vilket gjorde att det tog lite längre tid då jag inte kunde göra såsen, svälla broccolin, bryna köttet och koka riset samtidigt. För att dra ut på tiden ännu längre gick ju självklart säkringen i köket också och eftersom jag är så oerhört tekniskt lagt tog det lite tid innan jag kopplade det avtagande (till slut totala bristen på) fräs i stekpannan med säkringen tog det ju lite längre tid. Till mitt försvar ska jag påpeka att alla plattor (eller ja de två jag har i alla fall) stod på 4 (alltså max) hela tiden. Det hela tog alltså 45 minuter för mig, men jag tror nog att hela tidspåslaget kan skyllas på köket.
Så vad tyckte vi, jo det blev faktiskt väldigt gott, bara kända ingredienser som alla tycker om, om man bortser från såsen i alla fall som innehöll smör, vetemjöl, vitt vin, mjölk och lite ost men det tycker jag att man kan göra eftersom jag inte brukar göra sås och alltså därför inte kan känna igen såsingredienser. Såsen var lite torr och sträv i smaken men den var absolut god. Lite lite kryddor kanske men det kan man ju åtgärda till nästa gång. Kött, broccoli och ris är ju mat vi brukar äta om än inte tillagad på detta vis så alla åt med god aptit och Jennifer klagade inte på såsen idag heller. Hon kommenterade den inte ens.

Filé på broccolibädd (Familjekokboken 2 från Viktväktarna s 25) rekommenderas starkt, lägg till lite mer kryddor bara.

Bio på superstjärnevis

Vår bröllopsdag var igår så vi hade bestämt för att till slut utnyttja de biobiljetterna och barnvakten som vi fick i julklapp (bättre sent än aldrig.) Efter en massa god mat på Egon gick vi vidare till Kino1 för att se Big Mamas House 2. Typ det enda vettiga som gick att se mitt i veckan här. Vi skyndade in i biosalongen en minut innan filmen ska börja och upptäcker att salongen är tom. vi var helt själva. Lite förundrade hittade vi våra otroligt bra platser mitt i mittersta raden (kanske för att vi var de enda som köpt biljetter) och väntar på att det ska komma in lite fler i salongen medans vi tittar på den sista absolut nödvändiga reklamen. Men ingen kommer. Vi hade hela biosalongen för oss själva hela filmen igenom. I början kändes det lite lätt skumt men efter ett tag blev det riktigt roligt, man kunde sjunka ner i sätet utan att ha någon annans huvud i vägen. Jag som hade otroligt skavsår kunde ta av skorna och slänga upp fötterna ovanpå sätesryggen på stolen framför, det satt ju ingen där.
Detta är absolut nåt jag rekommenderar (att ha en hel biosalong för sig själv alltså, inte nödvändigtvis att slänga upp fötterna över nästa stolsrygg,) lite superstjärnekänsla över det hela. Varför se en film med andra när man kan ha hela biosalongen för sig själv, som hemmabio fast en liten aning bättre ljud och bildkvalité än jag brukar ha.

Lilla killens feber och diarré har blivit värre över natten och vid lunch idag spydde han ordentligt. Han bara grät och sov idag. De enda gångerna han inte grät eller sov var när vi skjutsade stora tjejen till och från parken. Så till slut bestämde jag mig för att vi alla skulle ut, jag kunde ändå inte laga middag med en febrig liten kille som bara grät och snorade vid mina ben och ute var ju just enda stället han inte gjorde detta. Där piggnade han ju självklart till på en gång och började leka i sandlådan. (det var 20 grader varmt och han hade både jacka och mössa. Till slut när Daniel kom hem klockan sex kunde jag gå in och göra middag, då var alla hungriga men jag slapp i alla fall hans skrik.

Jennifer har kommit på en smidigt sätt att komma förbi mamma och pappas otroligt tråkiga svar på varför man inte kan köpa allt man vill hela tiden. "Vi har inga pengar." Lite lagom less på svaret om varför vi inte kunde köpa en ny stol med tygsits eftersom hon hade spillt mjölk över den vi redan har utbrister hon. "men mamma då får vi väl köpa lite pengar då." Dessa konsumtionsbarn !! :)

Meny 1 - lax med grönsakspotpurri

Ett nytt liv har börjat, planering och framförhållning (alltså att veta vad som ska stå på bordet mer än tio minuter innan) är på ingång i våra liv. Förhoppningsvis för att stanna men man vet aldrig. För att sätta lite mer press på oss själva så bloggar vi om det. Det blir ju lite jobbigare att lägga av om alla märker när vi sjunker tillbaka i det gamla träsket med 8 olika maträtter (notera att det aldrig blir helt samma meny varje vecka på det sättet, jag menar lite variation måste man ju ha.) Nu är kokböckerna på inmarsch, tacogratängen som vi gjorde förra veckan smakade supergott och enkelt var det också. Varför vi inte prövat det tidigare? Ja säg det. Men nu är vi i alla fall på G, idag är dag 1 och vi har gjort lax med grönsakspotpurri. Jag blir rent av stolt bara jag hör namnet, det låter så nyttigt och hälsosamt. Betydligt bättre än pizzan barnen fick i tisdags eller pannkakorna de åt igår. Men det är blott historia! Fänkålsstånd, sparris, paprika och lök blandat med pasta. Lite örtfraiche och ovanpå det laxfilér, in i ugnen och tro det eller ej men efter endast en halvtimme står denna otroligt sunda mat på bordet och det ser så vuxet och kulinariskt ut. Riktig middag utan skymten av fusk, jag känner mig så vuxen idag.

Så vad smakade denna mat då, var det ätbart eller bara nyttigt. Det smakade faktiskt riktigt gott, fänkålen luktade lakris så jag höll på att spy medans jag skar den men jag försökte trösta mig med att den värsta lukten och smaken nog skulle försvinna i kokningen och ugningen och det gjorde det. Notera att jag inte älskar lakris i ofantliga mängder, för alla som gör det rekommenderar jag absolut fänkål, även innan tillredning. Sparrisen smakade inte så mycket, fänkålen var helt klart ätbart med bara en svag lakrissmak, grillad paprika och lök är ju som vi all vet otroligt gott. Så det var helt klart något vi kan göra igen. Ett plus för en så storslagen och duktig såslagare som jag är ju att det faktiskt ingick sås i receptet så att maten slapp bli så torr. Till och med barnen åt, Jennifer som aldrig gillar sås av något slag älskade denna och satte i sig all pasta(pennepasta att skriva med var ju otroligt coolt), det mesta av fisken och smakade på alla grönsakerna utan att spy, spotta ut eller bråka om det. det är ett oerhört stort plussbetyg från henne.

Så lax med grönsakspotpurri (Pastaboken från viktväktarna s. 30) kan vi absolut lägga in som meny nr 9. Eller just vi hade ju slutat med sånt, men vi kommer helt klart att göra om den. Som ett extra pluss är ju de flesta viktväktarportioner otroligt stora så även denna så nu har vi matlådor också.


Hemligheter

Lugnet sänker sig över familjen. Lillkillen sover, mamma och pappa läser och stora tjejen sitter och pärlar. Allt är lugnt och fridfullt. Plötsligt vänder sig tjejen om och säger
 "pappa, vi har köpt en klocka"
"har du köpt en klocka?"
"ja, jag och mormor och mamma har köpt en klocka"
"har du och mormor gjort det"
"ja i butikken har vi, jag och mormor köpt en klocka"
"har mormor köpt en klocka till dig i butikken?"
"nej inte till mig"
"nehej"
"till dig pappa har vi köpt en klocka"

tur att hon höll tyst i två veckor i alla fall men hon kunde ju ha väntat i två dagar till.

Valborg

Måndagen efter påsk måste man byta till sommardäck i Norge läste Daniel glatt i tidningen och skyndade ut att byta däcken. Vi vill ju självklart inte ha några böter och att det fortfarande ligger lite snö kvar där det har funnits stora högar betyder ju inget. Det är ju trots allt slutet av april och nån mer snö kan vi ju absolut inte få.
Glada i hågen drog vi iväg på fjälltur med två kompispar, på väg upp på fjället inser vi att det faktiskt ligger snö här men vägarna är torra så då går ju allt bra. Första natten börjar snön lava ner och vi inser att det kan bli tufft att komma ner igen, men andra dagen är det blött och snön på vägen börjar försvinna. Barnen bygger en snöborg stor nog för en vuxen att stå upprest i och en snömann, på valborgsmässoafton!!! Kära nån så länge har jag nog aldrig sett snö förut.  Vi går lugnt i säng trygga med att all snö på vägen kommer att vara borta i mogon bitti och vi inte kommer att få några problem alls att komma hem. Vi vaknar tidigt på morgonen 1 maj tittar ut genom fönstret och snön lavar ner igen!!!
Vi fick köra sakta ner från fjället med en bil framför som körde upp hjulspår och en bil bakom så gick allt bra. När ska vi egentligen börja fatta att vi bor i Norge och allt inte är platt som en pannkaka. Bara för att det inte är snö hos oss betyder ju inte det att det inte är snö inåt landet upp i fjällen. 


RSS 2.0