Årets sista julklappar

Idag var vi ute och handlade de sista julklapparna, nu är det bara til Daniel kvar, vet vad jag ska köpa men kunde inte riktigt göra det idag när han var med. Jennifers julklapp var en sån man måste hämta ut vid en utlämningsdisk på  utsidan av köpcentret. Javisst inga problem sa vi i kassan vi vet vart det ligger. När vi väl skulle åka sen blev det lite bråttom till bilen för att parkeringen höll på att gå ut. Väl i bilen andas vi ut, inga böter sen kör vi glada hemåt.

Väl hemma var vi inte riktigt lika glada, i stressen över parkeringstiden glömde vi att stanna och hämta Jennifers julklapp på vägen ut från parkeringshuset. Så nu är Daniel och Rasmus på väg tillbaka till Sandvika för att hämta den, så mycket för en lugn kväll med lite julpynt och spel:)

Kyckling, kyckling och ännu mera kyckling

I Indien åt vi massa kyckling, kyckling på restaurang, kyckling hemma. Kycklinggryta, kyckling med ris, kycklinghamburgare och kycklingfärs med pasta. Väl hemma igen längtade vi efter kött, riktigt kött med potatis, sås och grönsaker men när vi öppnade frysen hemma blev det snabbt väldigt klart att det var ett tag sen vi var i Sverige. För vad hade vi kvar jo:
- en bit fläkfilé
- en packe köttfärs
och 10 KILO KYCKLING!!!!
Shirin och Björn och Milla vi lider tillsammans med er här borta! Som tur är har vi bara 4 veckor kvar tills vi ska till Sverige, tror vi måste handla massor!!

30 timmar senare

Nu börjar vi kvickna till här hemma. I måndags var det dags att åka hem från Indien, ingen av oss var i humör och Rasmus undrade varför vi inte kunde ha stannat i 5 tusen millioner dagar. Det hade varit mycket roligare! Det var ju dumt att vi hade sagt att vi skulle åka hem den här dagen:) Väl på planet gick alt ganska bra tills vi kom til London, då var alla ganska trötta och vi ville inget mer än hem. Men, men, när vi cirklar över London får vi veta att det är tjock dimma på Heathorw och allt är lite försenat. Daniel föreslår att vi skulle boka om biljetterna och åkt tilbaka och det hade nog varit det snabbaste och smartaste:) Väl av planet för vi inte ens checka in vidare eftersom planet vi ska åka med en och en halv timme senare inte ens har lyft från Gardemoen på grund av dimman i London. Efter ett tag lyfter planet och vi får checka in. Ytterligare några timmar senare får vi en gate och kan gå ombord på planet. Äntligen tänker vi men ikke, nu måste vi sitta i planet minst två timmar!!! innan vi kan lyfta. På grund av dimman tar allt tid och ingen får ett startnummer innan alla har gått ombord och dörren på planet är stängd. Til slut kommer vi i alla fall hem men då är vi ganska trötta. Vi har varit mer eller mindre vakna i 40 timmar och åkt flygplan i 30 timmar. Det var som vi alla kände dumt att åka hem, vi skulle ha stannat!!


Igår var vi alla hemma och tog det lugnt, Jennifer bara grät och grät på morgonen när vi försökte väcka henne så hon kunde gå på skolan så vi gav upp och lät henne sova. Ungefär vid elva vaknade hon och Rasmus stackarn började spy av utmattning. Idag mår alla lite bättre men vi försöker hitta olika sätt att finansiera en längre resa till nästa år. Vi är alla 4 eniga om att Indien var ett helt klart bättre alternativ än det här. Frågan vad gör vi egentligen här ringer högre i våra öron nu än innan vi åkte. Vi får se vad framtiden utvisar men ett år i Indien hade varit jättekul. Björn och Shirin det är bara att stanna ett år till:) Det är alldeles för länge sen vi var grannar nu:)

Nu har det hänt!

Trafiken i Indien är ganska kaotisk, alla vill komma först och säkerhetsavståndet til övriga bilar, cyklister eller fotgängare är ungefär en centimeter. Ett ganska fint och säkert avstånd tycker de flesta indier, inte helt tryggt tycker vi skandinaver. Men man lär sig och för varje dag så slappnar man av lite mer, någon allvarlig trafikolycka händer nog inte, de kör ju trots allt inte så snabbt. Men idag hände det, när vi skulle köra till skolan blev det igen?!? trångt på vägen och rätt som det var hörde vi ett dunk och taxichaffören stikker ut huvudet gennom rutan och knyter näven och skriker något obegripligt til taxin snett bakom allt så klart medans han fortfarande kör framåt i samma hastiget som innan. Det faktum att vi kört in i sidan på bilen som låg bredvid oss betyder ju inte alls att vi behöver stanna bilen?!?

Väl framme på skolan byggde vi lego med barnen, de flesta hadde nog inte byggt så mycket innan, barnen visste inte upp och ner på legobitarna och det tog ett bra tag innan de lyckades sätta ihop bitarna även om vi visade och hjälpte. Våra barn var duktiga och visade hur man kan bygga olika grejer, vi utnyttjade även tillfället til att räkna och gissa färger på engelska. Jennifer tyckte det var roligt att hjälpte till att bygga torn som man kunde räkna klossarna på. 

Igår var vi på New Market och åt glass på KFC. Här i stan så är de flesta som jobbar på KFC stumma/döva hvilket gör att man måste peka på menyerna och använda teckenspråk för att beställa och kommunicera med personalen. I ett land som Indien med den människosynen som finns här är det ganska otroligt att en hel restaurangkedja kan drivas på detta sätt. När vi satt och åt fikk vi en enkät som vi skulle fylla i "Feed us back" stog det på framsidan. Vet inte om helt om det är riktigt så man uttrycker det på engelska men, men... Inne i enäten var det frågor som:
-How was your food?
    a) hot as a supermodel
    b) cold as an ex-girl friend
-  The food made me
   a) lick my fingers once?
   b)  I am still lcking my fingers
   c) I will be licking my fingers tomorrow too
Vad ska man svara på sånna frågor, vi är i Indien att slicka på fingrarna är förenat med magsjuka och vi åt dessutom glass, den var ganska kall:)

Vart vi än går så är det folk som ska sälja på oss massa grejer, barnen börjar bli lite mer vana nu och har förstått att det som stoppas i händerna på dem inte är gratis och att de inte skal ta emot allt. Rasmus har lärt sig av Milla som demonstrerat detta ganska tydligt medans vi varit här och utbrister ett strängt och surt NO! Vilket han upprepar tills de till slut (förhoppnignsvis) går sin väg. Inne på KFC satt barnen och väntade vid ett bord medans vi beställde glass. En servitör kom bort till dem med fyra ballonger, alla fyra barnen skakar på sina små huvuden och säger bestämda NO! Stackars barn de vågor inte ens ta emot ballonger inne på restauranger längre.

De är väldigt stolta över den engelska de har lärt sig och tillsammans med Levi sitter de och berättar vägen för taxi chaufförerna, left, right, straight, rrred light rright. Vi är i Indien och det ska rullas på r annars förstår folk inte vad man säger. När vi är framme säger Rasmus "du can stop here". Vi har försökt förklara ganska många gånger att det heter "you can stop here" men det går inte riktigt in. "Jeg kan si som jeg vill da, de skjönner det"  

Grabbarna i sina nya "äkta" Ray-Ban briller!


Skolan och Djurparken

I tisdags var vi på skolan och lekte lekar med barnen. Vi skulle haft ett födelsedagsfirande men hälfen av barnen fattades så det blev uppskjutet. Vi försökte leka flera olika lekar som barnen kan men det var inte så lätt. Indiska barn är inte så vana att leka och en del försvann nog i tolkningen men till slut verkade det som de slappnade av lite och hade kul. Våra barn var ganska duktiga och hjälpte till. De delade ut ballonger och dricka til alla barnen. Imorgon skal vi dit igen och bygga lego med alla skolbarn.
Efter skolan var vi helt våta av svett, det blir bara varmare och varmare och solen steker varje dag, något som tydligen inte är så vanligt. Det brukar vara mulet och varmt men sen vi har kommit har det bara varit blå himmel och massa sol. Vi hadde tänkt gå på New Market efter skolan men insåg snabbt att alla behövde komma in skuggan så vi åkte til South City Mall istället. Där åt vi lunch och fick kjöpt "prinskläder" åt Rasmus:)

Igår var vi på djurparken ett par timmar och sen åt vi lunch ute. Ganska stor skillnad på en svensk djurpark och den här. Men enstor fördel är ju att man helt garanterat får sett djuren, burarna är så små. Barnen har börjat dela ut kexpaket til de fattiga som tigger vid vägkanterna. Men när det kommer för många nära inpå då märks det att de tycker det blir lite mycket, speciellt Jennifer märker skillnaderna i kulturen mycket mer en Rasmus. Igår höll hon sig nära oss och gömde sig när det kom fram en kamera.

Nu är Jennifer på skolan hos Milla och pojkarna ute och leker sen ska vi försöka åka iväg på New Market.
Nu är vi äntligen här!!

Nu har vi äntligen kommit fram til Indien. Vi har det jättebra och njuter massor. Det här mycket att se och uppleva och svårt att sammanfatta alltihopa. Det får nog bli en följetong som fortsätter även efter att vi kommit hem.
Resan hit gick jättebra, barnen sov inte så väldigt mycket men var ganska glada och spralliga ändå när vi äntligen kom fram. I immigration hall ville Rasmus vända och åka hem för då tyckte han att det luktade äckligt:) När vi skulle genom tullen fick vi inte gå hela familjen utan vi skulle gå en och en! Daniel gick först, sen fick Rasmus sitt pass och sitt ifyllda papper och gick fram till disken och hoppade för att lägga upp sitt pass och pappret. Killen bakom diskade såg lite förvånad ut när det dök upp en pass men inte en person, sen verkade han inse det sjuka i situationen och jag och Jennifer fick komma fram til Rasmus. Sen började han bråka för att barnen inte hade signerat sin papper. Efter at jag tittade lite surt, uppgivet och ganska irriterat på honom lyfte jag upp Rasmus så han syntes och frågade om han verkligen ville ha en signatur av honom!?! Till slut var det ok att jag signerade för barnen.  

När vi hoppade in i taxin undrade Rasmus vart bilbältena var?? Sen har vi vant oss ganska snabbt:) Nio personer pluss chauffören i en taxi är helt normalt, bara att lyfta upp barnen i knät ovh hålla i dem hårt. Vi lyckades även knöa inn alla nio i en autoricha:) Då var Rasmus glad för det var något han hadde sett fram emot.

 

På fredagen beställde vi gardiner till alla rum hemma och handlade lite. På andra köpcentret vi var inne på blev Rasmus sur eftersom alla stannar honom och nyper på honom. Jag försökte förklara att det kanske hängde ihop med hans blonda hår och blå ögon. Att alla tyckte att han var så cool. "Ja eller så är det för att jag har en så cool orange t-shirt med en Tiger på" var svaret jag fick. Vi blev eniga om att det antagligen hadde med t-shirten att göra:)

På kvällen var det full show med fyrverkerier och smällare ute på gården. Barnen kunde inte sova och fick följa med ut klockan halv tio för att titta. Det är dock inga EU-reglerade smällare här så ljudnivået är sjukt högt och Rasmus flydde ganska snabbt in för att titta från fönstret.Vi har även hunnit med picknick utanför St Pauls cathedral och sett Victoria Memorial, där utbröt det en smärre cirkus när vi försökte fotografera våra fyra små barn för ett julkort och Jennfier flydde scenen när det började närma sig tjugo forografer och en ännu större publik. Vi hittade en lite lugnare trappa som vi ställde upp våra två i och instruerade att sitta fint och le så vi kunde snabba på innan folk hann se vad som hände igen:)

Idag har vi varit på "gudstjänst" och McDonalds, maten smakar inte helt som hemma (indiska kycklinghamburgare) och barnen fick ta med sig mat ut och ge till några tiggare efteråt. Sen åkte vi tjejer iväg och Jennifer var ganska stolt när hon fick följa med och få manikyr och huvudmassage:) Alla tyckte att hon var söt och hon satt som en liten prinsessa och åt kex och drack sprite medans hon fick sina behandlingar:)Annars njuter vi av familjen och värmen och försöker förstå all fattigdom. Det är mycket att ta in och svårt att ta in här på plats när fler intryck bara väller in över oss varje minut. Imorgon ska vi till moder Teresas hus och på tisdag skall vi til djurparken.
Den uppmärksamme kan även se att Jennifer har tappat en tand til:) Den åkte ut en sen kväll medan det small som värst:)


Kramar

Så har vi kommit till den tiden när det är slut på frivilliga kramar. Första gången jag fick höra det var i måndags. Jag och Rasmus var ensamma hemma och stod och lagade mat i köket, jag kramade om honom och sa att jag saknat honom när jag var i NY. Till svar fick jag ett litet skratt och ett
-"Mamma, du gjør meg så flau"
Efter det har det kommit flera gånger den här veckan, med eller utan andra folk i rummet, en kram eller en puss gör min otorligt stora?!? femåring generad.
Lite väl tidigt tycker nog att det är.

RSS 2.0