Världens bästa pappa

Runt klockan tio varje förmiddag börjar lillkillen prata om sin pappa.
"Pappa, buss, mig"
"Ja vännen pappa kommer hem till dig med buss."
"Mig, buss pappa, mig"
"Ja lilla älsklingen till dig"
Efter några upprepningar till så försvinner han glad och nöjd in i lekens värld igen för att återkomma lite senare för att igen förvissa sig om att pappa också idag kommer hem till honom med bussen.
När de senare på kvällen ligger i sina sängar och får veta att imorgon när de vaknar då är pappa hemma frammanar detta oanade mängder av jubel och förväntan på morgondagen stiger flera hakk.

Varför denna iver över pappa undrar du kanske, lite för att vi föräldrar gör det till något väldigt speciellt när pappa är hemma eller har jag konstaterat idag, för att han gör dagen så speciell. Idag vaknade de tidigt och pappa flög ur sängen och förevisade en ny film speciellt till stora tjejen som var helt lyrisk över att hennes pappa hade ordnat ännu en film till henne. Efter en och en halv timmes pappa mys framför filmen var det dags för frukost och påklädning. Medans lillkillen tog sin två timmars sovpaus mitt på dagen så spelade tjejen spel med sin pappa. Efter vad som skulle vara en enkel macka till lunch så skulle de gå ut.
"Ska vi hitta på bus?"
Med lysande ögon kom svaret
"Ja, jippie"
En kvart senare när båda barnen fortfarande var fulla med förväntan och alldeles fnittriga kunde deras mamma upplysa de om att buset som pappanhöll på att ordna bestod av våfflor till lunch. Jag kan säga att stämningen i köket inte på något sätt dog ut den höjdes snarare flera hakk. Efter nygrädade våfflor med smör och socker eller sylt och creme fraiche försvann de så ut i en och en halv timme och åkte pulka och busade i snön. Väl inne var det matlagning på rummet och vattenfärgsmålning för hela slanten innan det var dags för barntv och kvällsmat. Klockan halv åtta somnade båda barnen trötta, lyckliga och fulla av förväntan inför imorgon för då är också pappa hemma. De förväntar sig ingenting mindre än en ännu bättre version av idag.
Pappadagar är fulla av bus, lek och mys totalt fria från ansvar, stress och måsten. Tänk om alla dagar kunde vara sådana!


Lugn och ro

Varför stressar vi så evigt? Vad försöker vi uppnå egentligen? Alla vet vi att vi mår bättre av att ta det lugnt, tänka efter före och inte efter, alltid ha tomma rutor i almanackan (som är större än två minuter), tid att ta det lugnt, tid att njuta, tid att bara vara. Men jag vill leva livet, jag har bara en chans att hinna med allt, tänk om Jesus kommer imorgon då har jag verkligen bråttom, jag måste hinna leva livet!! Måste vi verkligen det? Gör vi det när vi stressar runt som små idioter med påklistrade leenden, "jo allt är bra med mig, själv då, jo familjen helt topp dem med". Och om någon säger nåt annat ser vi lite lätt nervösa ut och tänker lite smått chockade "elände också jag har ju en lunch om två minuter jag har ju inte tid med det här, det måste hon ju förstå." Och våra barn de vi älskar mest i hela världen och som vi gör allt för att ska må bra och få det stöd och de aktiviteter de behöver för att utvecklas ser ut som bleka, urvridna, söndertvättade trasor.  Helt sönderstressade och vi missar inte bara våra egna liv när vi far runt i 200 kilometer i timmen, vi lär våra barn hur de ska förstöra sina liv också. Jag vill inte vakna upp en dag och inse att jag är 80 år och har lyckats med allt jag föresatt mig men inte ha ett enda minne av hur det kändes att stå där på toppen och verkligen ha lyckats. Inte ha njutit av framgångarna och de lyckliga stunderna i livet för jag ha så bråttom att hinna med all ting. Vi kan leva livet eller vi kan ta kontroll över våra liv, sänka tempot och faktiskt hinna njuta av varje dag som går och alla framsteg vi gör. Kanske om vi göra det att vi kan hjälpa våra barn att göra det ännu mer, inte bara lära dem att de kan göra allt de vill och bestämmer sig för utan också hur man njuter av sina framgångar och varje liten del av livet, det tror jag är en viktigare än alla danskurser, gympaklasser, museibesök, simlektioner och parktimmar. Vi kommer att nå våra drömmar och vi kommer att leva våra liv frågan är bara hur vi gör.
När jag låg på sängen och tänkte på detta slog det mig plötsligt att det måste finnas ett bibelord på detta och innan jag ens hann sträcka mig efter bibeln hörde jag det. "Sök först Guds rike och hans rättfärdighet så skall ni få allt det andra också" Matt 6:33 

Då tar vi flyget!

Var är vintern?? Bortdriven av avgaserna påstår experterna och det finns väl ingen miljöexpert som inte har mer än en lösning på hur man ska lösa detta. Många förslag är bra, men ibland kommer dem som låter bra men i själva verket skulle skapa mycket mer kaos än det skulle göra nytta. Ta till exempel skidkungarna idag, fyra norska skidstjärnor har gått ihop om ett upprop som de kallar vit vinter. Så långt så bra, som reportern så i radion "vem vill inte ut i skidspåren eller i alla fall vakna till en snötäckt gård en januarimorgon?" Så hur ska de lösa detta då jo genom att alla i Norge köper bilar drivna på bioetanol istället för bensin. Det låter ju jättebra, jag tror att detta har varit på förslag i Sverige också en liten skillnad mellan Norge och Sverige i denna frågan är dock att Sverige har 600 pumpar att tanka sina åttio tusen bioetanol bilar, medans Norge har en pump. EN! Vilken kö det kommer att bli till denna pump och vad långt en del kommer att få köra bara för att tanka, en del kommer ju till och med ha tom tank innan dem ens kommer hem igen. Visst är det bra att kändisar köper bioetanol och på så sätt visar miljöintresse och föregår med gott exempel men innan vanliga folk i någon större utsträckning kommer att köpa bioetanolbilar så måste vi kanske ha lite fler pumpar, tillgängligheten av bränslet påverkar ju en del så bilarna i all ära men drivmedlet måste ju finnas också annars är ju bilarna oanvändbara. Fast Sverige ligger inte så högt på skalan dem heller. Hörde i samma radiosändingen att en forskare från KTH hade föreslagit en dubbling av bensinpriset. Han tyckte att 25 kronor litern var ett rimligt pris. "Då tar vi flyget" sa reportern, vilket jag i och för sig förstår men hur mycket miljövänligare blir det?

Vi hade i alla fall två dagar med nästan vinter här, redan i oktober började Jennifer tjata om att åka skidor. Så när snön äntligen kom i lördags så var hon snabbt ute och provade skidor och pulka. Visserligen var det bara 2-3 centimeters snö och efter att alla gårdens ungar varit ute och provat snön så var det inte mycket kvar på backen men tack vare tjälen så var ju tillräckligt hårt i alla fall och är det det minsta vitt på backen så kan man åka stjärtlapp i flera timmar och ha det hur kul som helst i alla fall om man är 3 år. Men snart hägrar helgtrippen till Holu, sportlovet och påsklovet och i fjällen där är det i alla fall snö så lite snö och vintersport blir det på oss i alla fall även om vintern inte kommer hit i år. Hörde däremot att sommaren också ska bli riktigt varm och skön och att Skandinavien väntas bli det nya Medelhavet. Det lät ju helt underbart.


RSS 2.0